Δελτίο Τύπου – Εργαστηρίο Εφοδιαστικών Αλυσίδων (eFTI)

efti conf1

Στο πλαίσιο του έργου της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία του Δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε, στις 04 Δεκεμβρίου 2023, η 2η ετήσια ημερίδα με θέμα το ψηφιακό εργαλείο eFTI (Ηλεκτρονικές πληροφορίες εμπορευματικών μεταφορών) από το Εργαστήριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ.

Πάνω από 100 συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για θέματα γύρω από την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του ψηφιακού εργαλείου της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας, eFTI από το Εργαστήριο «Καινοτομίας και Βιώσιμης Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας», το οποίο συνέβαλε αποτελεσματικά στην έρευνα και ανάπτυξη αυτού.

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο αφορά τρεις βασικούς κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας, ήτοι την Ναυτιλία, τον Εφοδιασμό και τις Μεταφορές. Ο Δήμος Πειραιά, με τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με τους οικονομικούς φορείς στην ευρύτερη περιοχή και με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, λειτούργησε ως σημείο διεπαφής, συσσώρευσης γνώσης και παροχής καινοτόμων υπηρεσιών. Συνεπώς, ο Δήμος έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εφαρμογή και χρήση της πλατφόρμας eFTI, λόγω του λιμένος, ο οποίος με τα δεδομένα του 2019 είναι 8ος στην Ευρώπη και 1ος στη Μεσόγειο σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής κ. Άγγελος Παντουβάκης, και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Φλάμος.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης ανέφερε:

«Η παραγωγή της έρευνας σε συνδυασμό με τη διδασκαλία είναι οι βασικοί σκοποί του Πανεπιστημίου μας. Τα εργαστήρια έχουν ένα εξέχοντα ρόλο στο κομμάτι αυτό, πόσο μάλλον ένα εργαστήριο που στον τίτλο του εμπεριέχει τρείς βασικές ορολογίες, που το καθιστούν ιδιαίτερα επιτελικό. Και η Καινοτομία, και η Βιωσιμότητα, και η Εφοδιαστική Αλυσίδα είναι οι σημερινές προκλήσεις, μιας και το τμήμα από το οποίο δημιουργήθηκε το ψηφιακό εργαλείο eFTI έχει παίξει βασικό ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη αυτών.»

efti conf2

Ο  Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Ραχανιώτης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, συντόνισε τις παρουσιάσεις της ημερίδας και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι ένα τμήμα που έχει την εφοδιαστική αλυσίδα σαν πυρήνα. Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγνωρίζουμε ότι η έννοια της βιωσιμότητας και η έννοια της καινοτομίας είναι τα 2 σημεία στα οποία θα σταθούμε στις επόμενες δεκαετίες.»

Συνέχισε αναφέροντας,

«Εμείς, ως ερευνητική ομάδα, είχε τύχει να έχουμε μια εικόνα από το συγκεκριμένο αντικείμενο από προηγούμενη εμπειρία και αυτό το οποίο κάναμε και μας έδωσε την ευκαιρία ο Δήμος Πειραιά στα πλαίσια της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για την Γαλάζια Οικονομία, ενός πολύ μεγάλου έργου του οποίου έτρεξε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είχαμε μια ευκαιρία ακριβώς τι να κάνουμε για να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, μια πλατφόρμα η οποία είναι eFTI.gr.»

Επί της κεντρικής ομιλίας, τοποθετήθηκαν ακαδημαϊκοί και διδάκτορες, οι οποίοι ανέλυσαν διαφορετικές πτυχές και δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται γύρω από την Εφοδιαστική Αλυσίδα και την Επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα:

Ο Καθηγητής κ. Σωκράτης Μοσχούρης παρουσίασε την αποστολή, τον σκοπό και την δραστηριότητα του Εργαστηρίου Καινοτόμου και Βιώσιμης Διαχείρισης Εφοδιαστικών Αλυσίδων.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Π. Ραχανιώτης παρουσίασε την εφαρμογή της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας eFTI – Ηλεκτρονικές πληροφορίες εμπορευματικών μεταφορών: Παρόν και μέλλον.

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος ΒΔ&Τ κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στα Logistics των Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Θωμάς Γκίρκιζας, Φοιτητής στο ΠΜΣ Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, που ειδικεύεται στα “Logistics Management”, μίλησε για τα Outsourcing, «επιδιώξεις – κινδύνους – δυσχέρειες υλοποίησης». μια προσέγγιση στα ελληνικά πλαίσια.

Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου ΑΡΤΕΜΙΣ (Ασφαλής Διαχείριση Ιχνηλάτησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας με χρήση Κατανεμημένων και Ενσωματωμένων Μηχανισμών Ασφάλειας), από τον αναπληρωτή Καθηγητή κ. Παναγιώτης Κοτζανικολάου, και τους Υποψήφιους Διδάκτορες κ. Βαγγέλη Μάλαμα και κ. Δημήτριο Κούτρα.

Η τελευταία παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Θωμά Δασακλή, αφορούσε το έργο EuropeBlock (Τεχνολογία Blockchain για ευρωπαϊκές σπουδές).

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχε θέμα τη «χρήση εφαρμογών blockchain στον κλάδο της υγείας».

KICS Team1 Δεκεμβρίου 20230 comments